Uitgangspunten

UITGANGSPUNTEN

Als je mentale of fysieke klachten hebt denk je al snel dat er iets mis met je is. Maar is dit wel zo? Er is een ontwikkeling gaande in de gezondheidszorg waardoor er anders gekeken wordt naar ziekte of klachten. Daarbij gaat het steeds vaker over veerkracht (het vermogen om met mentale en fysieke tegenslagen om te gaan) en de mogelijkheid om eigen regie te voeren. Dit noem je positieve gezondheid. Op dit vlak is Machteld Huber in Nederland een bekende naam. In onderstaand filmpje legt zij uit waarom het belangrijk is om zo naar gezondheid te kijken. 

Ook binnen de psychologie is deze verandering voelbaar. Internationaal komt steeds meer aandacht voor de stroming positieve psychologie.

Deze stroming gaat ervan uit dat je tijdens het leven gegarandeerd te maken krijgt met tegenslagen en moeilijke ervaringen. Ook op mentaal vlak. Dit hoeft niet te betekenen dat je dan psychisch niet in orde bent of ziek bent. Iedereen heeft weleens last van stress, negatieve gedachten en emoties. Het gaat er binnen de positieve psychologie eerder om hoe je hiermee omgaat. Vaardigheden zoals mindfulness, compassie en defusie (afstand nemen van gedachten) kunnen je helpen om op een gezonde manier om te gaan met moeilijke ervaringen. Verder is het ook belangrijk je te richten op wat het leven waardevol maakt en je leven hiertoe in te richten. Dit is meestal niet iets waar we bewust mee bezig zijn; we zijn vaak erg gericht op onze problemen of wat anderen van ons verlangen. Doordat dit onze aandacht kaapt zijn we ons niet altijd bewust van wat we wèl willen in ons leven.


De reden dat deze stroming mij aanspreekt is omdat je hierdoor niet meer gebukt gaat onder datgene je overkomt, maar de regie zo goed als het gaat in je eigen hand kunt nemen. Zo ben je in staat om sterker uit tegenslagen te komen en dat wat je tegenkomt te gebruiken om een rijker en voller leven te leiden.


Hieronder staat nog wat meer informatie over positieve psychologie en mindfulness.

Positieve psychologie

Wij mensen willen ons graag goed voelen. En als we ons slecht voelen verbergen we dat het liefste voor de buitenwereld en ook vaak voor onszelf. We worstelen met onszelf als we ons verdrietig, angstig of boos voelen en willen er zo snel mogelijk vanaf. Herkenbaar?


Lees meer over waarom de positieve psychologie interessant kan zijn voor jou!

Mindfulness

Mindfulness, je kan er bijna niet om heen. Bijna iedereen heeft er van gehoord, maar wat is het nu precies? Wat betekent het als je mindful bent? 


Lees meer over mindfulness.

unsplash