Hoe kan mindfulness jou helpen?

Hoe kan mindfulness jou helpen?

Stress, wat is het en wat doe je eraan?


Lees meer

Gedachtes op een positieve manier inzetten, kan dat?


Lees meer

Referenties


1) Shapiro, S. L., Carlson, L. E., Astin, J. A., & Freedman, B. (2006). Mechanisms of mindfulness. Journal of clinical psychology, 62(3), 373-386.

2) Davidson, R. J., Kabat-Zinn, J., Schumacher, J., Rosenkranz, M. A., Muller, D., Santorelli, S. F., Urbanowski, F., Harrington, A., Bonus, K., & Sheridan, J. F. (2003). Alterations in brain and immune function produced by mindfulness meditation. Psychosomatic Medicine, 65, 564-570.

3) Chang, V. Y., Palesh, O., Caldwell, R., Glasgow, N., Abramson, M., Luskin, F., ... & Koopman, C. (2004). The effects of a mindfulness‐based stress reduction program on stress, mindfulness self‐efficacy, and positive states of mind. Stress and Health, 20(3), 141-147.




Je hoort overal over mindfulness. De topmannen van Google, LinkedIn, Shell en Coca Cola doen eraan en hun medewerkers ook. Wat is er dan toch zo speciaal aan? Hoe werkt het?


Je kent vast het gevoel dat je in je auto of op de fiets stapt naar een afspraak en zodra je bent gearriveerd op jouw bestemming, besef je opeens dat je in gedachten was gezonken en niets hebt meegekregen van de weg ernaartoe. Als dit gebeurt was de automatische piloot aan het stuur. Op zich is hier niks mis mee, handig dat je tegelijkertijd kunt rijden èn bedenken wat er op het boodschappenlijstje komt te staan.


Maar, bij veel mensen overheerst de automatische piloot in heel veel situaties. De gedachtes zijn dan constant in het verleden of in de toekomst. En dat betekent dat je iets heel belangrijks mist: het hier-en-nu. Dit is het enige moment waarin je leeft en ook het enige moment waarin je kunt handelen om dingen te bereiken. Er speelt zich zoveel af op dit moment, dingen die je mist terwijl je in jouw hoofd zit na te denken over hoe gebeurtenissen anders hadden kunnen verlopen of hoe iets mogelijk had kunnen uitpakken.


Daarnaast is gebleken dat ongeveer 70% van jouw gedachten negatief gekleurd zijn. Het is natuurlijk heel jammer als je mist wat er echt om je heen gebeurt, terwijl je in jouw fantasie in een worst-case-scenario zit. Natuurlijk is jouw hoofd heel handig om te plannen en problemen op te lossen. Maar je moet er wel uit kunnen stappen. Dit betekent niet dat je altijd de baas bent over jouw gedachtes. Heel veel gedachtes komen zomaar in jouw hoofd op, zonder dat je erom hebt gevraagd. Dat is waar mindfulness een rol speelt.


Mindfulness is een aandachtstraining waarbij je leert om bewust in dit moment aanwezig te zijn. Elke keer als je merkt dat je afgeleid wordt door gedachtes, train je jouw aandachtsspier om terug te komen naar dit moment. Dat is de oefening. Een misverstand wat ik vaker hoor, is dat je pas mindful bent als het stil is in je hoofd. Dat is onmogelijk, gedachtes komen gewoon vanzelf op. Op het moment dat je inziet dat je aan het denken bent, kan je dit simpelweg opmerken en terugkomen naar wat je ervaart op dat moment. Dit kunnen bijvoorbeeld lichamelijke ervaringen, de ademhaling of geluiden zijn. 


'Dat is heel fijn allemaal maar heeft dat voor nut?'

Als je dit traint (aandacht focussen, afleiding opmerken, terugbrengen van de aandacht) kun je afstand nemen van gedachtes en emoties, iets wat wetenschappers detachment noemen, oftewel onthechting1. Dat betekent dat je opmerkt dat er gedachten of emoties omhoog komen en er niet meer automatisch in mee gaat. Al snel zul je inzien dat gedachtes in elke situatie opkomen en vaak niet de waarheid spreken. Hoe vaak heb jij wel niet gedacht dat een dag op een bepaalde manier ging verlopen terwijl het na veel piekeren helemaal anders liep? Ik in ieder geval heel erg vaak. Een leuk filmpje hierover staat hieronder.

De resultaten van onderzoek zijn enorm positief. Mindfulness zorgt bijvoorbeeld voor een verbeterd imuunsysteem2 en minder stress3. Daarnaast blijkt het ook nog eens effectief op de lange termijn omdat het voor echte veranderingen in jouw brein zorgt. Een interessant artikel hierover van scientificamerican.com vind je hier.


Mindfulness kan je elk moment oefenen. Je hoeft niet in een meditatiepose of ingewikkelde yogapose te gaan zitten. Je kunt het bijvoorbeeld oefenen tijdens de afwas of terwijl je de hond aan het uitlaten bent. Het is wel belangrijk dat je er tijd in steekt. Door alleen dit artikel te lezen ga jij de positieve ervaringen van mindfulness niet krijgen. Vergelijk het met het trainen van jouw biceps, dat werkt ook alleen maar als je sport en niet als je kijkt naar een instructiefilmpje :)


Als je geinteresseerd bent in mindfulness raad ik je aan om een cursus te volgen. Dan ontvang je extra informatie en leer je omgaan met de hindernissen die je tegen kunt komen als je begint met oefenen. Ook het real-life contact met de trainer en groepsgenoten wordt als erg waardevol gezien. Ook ik bied 8 weekse mindfulness cursussen aan in Nijmegen. Klik hier voor de tijden en tarieven van de cursussen die ik aanbied.